Fordonsskatt förklarat: allt du behöver veta

Fordonsskatten kan variera med några tusenlappar per år beroende på bilens modell, fordonsår, koldioxidutsläpp och vikt. Vi förklarar allt här.

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

Eftersom bilskatten ska betala för de skador och slitage som bilen orsakar på vägar och samhälle, varierar skattens storlek beroende på vilken bil du har.

En äldre bil med hög vikt beskattas, till exempel, ofta högre än en nyare bil. Men även nya bensin- och dieseldrivna bilar har med den nya fordonsskatten “bonus malus” högre skatt under de första åren, medan nya bilar med låga koldioxidutsläpp får bonus.

Bilar med hög bilskatt kan vara svår att sälja. Om du vill ha professionella råd och möjlighet att sälja din bil enkelt - vänd dig till viköperdinbil.se.

Få en gratis bilvärdering med vårt online-verktyg

Få vårt köperbjudande bekvämt via e-post

Sälj din bil och få betalt via banköverföring

1. Fordonsskatt - en introduktion

fordonsskatt

Bilskatten ska betalas av alla skattepliktiga personbilar i Sverige. Det är det lag på. Personen som står som ägare för bilen är av naturliga skäl också den som är skattskyldig.

Det finns dock några fall då man inte behöver betala skatt.

  1. Avställda bilar

    Om du inte använder bilen kan du ställa av den för att slippa betala bilskatt och trafikförsäkring. En avställd bil får inte köras.

  2. Tillfälligt registrerade bilar

    Man behöver inte betala skatt om man till exempel ansöker om tillfällig registrering vid import eller export av en bil, eller om du har ett utländskt fordon som tillfälligt ska användas i Sverige.

  3. Bilar som är 30 år eller äldre

    Äldre bilar som är mer än 30 år gamla, så kallade veteranfordon, är skattebefriade.

När ska skatten betalas?

Skatten betalas i regel en gång per år. Genom att titta på sista siffran på sin registreringsskylt kan man se när man ska betala skatt.

  • 0 - Mars
  • 1 - April
  • 2 - Maj
  • 3 - Juni
  • 4 - Augusti
  • 5 - Oktober
  • 6 - November
  • 7 - December
  • 8 - Januari
  • 9 - Februari

Med hjälp av punktlistan ovan kan du lätt avgöra när det är dags för dig att betala fordonsskatt. Om sista siffran exempelvis är 5, då ska fordonsskatten finnas på Transportstyrelsens konto senast sista oktober.

I vissa fall, om du har en hög bilskatt, kan den bli uppdelad på 3 delbetalningar.

2. Beräkna fordonsskatt

Att beräkna fordonsskatten själv är inte det lättaste. Det är numera ett ganska komplicerat system som för personbilar avgörs antingen av bilens vikt eller hur mycket koldioxid (CO2) den släpper ut.

Som regel beskattas gamla bilen baserat på deras vikt. Nyare bilar beskattas efter CO2 utsläpp.

För att enklast ta reda på din skattestorlek kan du logga in med ditt e-leg på Transportstyrelsens webbtjänster.

Fordonsskatt baserat på vikt - äldre bilar

Är din bil av årsmodell 2005 eller äldre, beskattas den utifrån sin skattevikt.

Skatteverket har långa tabeller där du manuellt kan gå in och se hur hög din bilskatt är. För personbilar 1 och 2 finns i tabellen två ytterligare distinktioner: dieseldrivna och inte dieseldrivna.

För personbilar är tjänstevikten det samma som skattevikt. När du vet din bils tjänstevikt/skattevikt, samt drivmedelskategori, kan du gå in i tabellen och själv se hur mycket du ska betala i skatt per år.

Skatt baserat på koldioxidutsläpp - nyare bilar

Är din bil av årsmodell 2006 eller senare, eller faller inom specialkategorin "miljöklass 2005", beräknas skatten av hur mycket CO2 bilen släpper ut vid blandad körning.

För att beräkna fordonsskatt för sådana personbilar kan man använda sig av en beräkningsformel. Formeln varierar beroende på vad du har för modell och drivmedel.

Det som räknas med i formeln är bland annat:

  • Bilens ålder
  • Totalvikt
  • Motoreffekt
  • Drivmedel: elhybrid, laddhybrid, diesel, bensin eller etanol
  • Eventuell fyrhjulsdrift
  • Manuell eller automat växellåda

För att få konkret information om hur din bils beräkningsformel ser ut, om du vill räkna ut skatten själv, kan du gå in på Transportstyrelsens hemsida och söka på "Fordonsskatt utifrån ett beräknat koldioxidutsläpp".

Gratis bilvärdering i endast 2 steg
Registreringsnummer
Fyll i ditt registreringsnummer

Jag har glömt mitt registreringsnummer

beräkna fordonsskatt

3. Bonus/malus-systemet

Fordonsskatt bonus malus introducerades under sommaren 2018. Sveriges regering och riksdag som beslutade om att introducera det, verkar ha låtit sig inspireras av den gamla goda “moroten och piskan”.

Bonus/malus-systemet är ett sätt att försöka få fler att köpa miljövänliga bilar.

Det fungerar på följande vis:

Bonus - Den som väljer att köpa en ny bil med låga CO2 utsläpp får en bonus på max 60 000 kronor.

Malus - Den som väljer att köpa en bensin- eller dieseldriven personbil klass 1 eller 2, får istället en förhöjd skatt under de första tre åren.

Det nya Bonus/malus-systemet gäller alltså bara för nya personbilar (samt lättare bussar och lastbilar) som tas i trafik för första gången.

För att få bonusen ska bilen tidigare varken varit påställd i Sverige eller utomlands. För malus ska bilen vara från årsmodell eller tillverkningsår 2018 eller senare.

4. Sälj din bil till viköperdinbil.se

Nu när du har läst hela texten om bilskatt kanske du tänker att det är bättre att sälja bilen?

Om du går i tankarna om att sälja din bil är du varmt välkommen att använda dig av vår värderingstjänst som är helt på nätet. Du fyller i uppgifter gällande din bils design, skick och utrustning. Ladda upp en bild på bilen och det är klart. Du får då ditt försäljningspris direkt online.

Boka sedan smidigt en tid på en station nära dig för att överlämna bilen. På plats gör vi en snabb kontroll av de uppgifter du angett i värderingen online och du kan sedan välja att sälja till försäljningspriset vi redan kommunicerat via e-post.

Säljer du din bil till oss tar vi hand om allt pappersarbete. Om du inte vill sälja din bil direkt kan du naturligtvis också tacka nej till vårt erbjudande. Oavsett vilka av våra tjänster du använder, så förbinder du dig inte till något.

Så om du vill sälja din bil snabbt och enkelt eller bara är nyfiken på vad den är värd kan viköperdinbil.se hjälpa dig.

Så här betygsätter våra kunder vår service